Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/85193
Type of publication: research article
Type of publication (PDB): Straipsnis kituose recenzuojamuose leidiniuose / Article in other peer-reviewed editions (S5)
Field of Science: Mechanikos inžinerija / Mechanical Engineering (T009)
Author(s): Pupinis, Gediminas;Steponaitis, Vytautas
Title: Šiaudų drėgnio, slėgio jėgos ir ekspozicijos įtakos šiaudams presuoti tyrimas
Other Title: Research on influence of straw moisture, pressure force and exposition on straw presssing
Is part of: Žemės ūkio inžinerija. , [T.] 37, Nr. 3 (2005)
Extent: p. 55-63
Date: 2005
Keywords: Presavimas;Briketai, šiaudų;Drėgnis;Pjaustinio ilgis;Jėga, slėgio;Šiaudai, rapso;Šiaudai, kviečių;Pressing;Briquettes;Moisture;Length of chopped straw;Pressing force;Rapeseed straw;Wheat straw
Abstract: Lietuvoje kiekvienais metais laukuose lieka apie 4 mln. t šiaudų. Tai dideli energetiniai resursai, kuriuos būtina panaudoti. Naudojant žemės ūkio augalų atliekas kurui iškyla jų paruošimo kūrenimui klausimas. Straipsnyje nagrinėjamos šiaudų presavimo į briketus galimybės. Labai didelę įtaką presavimui turi optimalus presuojamos masės drėgnis, pjaustinio ilgis, granulės ar briketo parametrai, jų tankis bei išsilaikymas. Bandyta specialiai pagamintu hidrauliniu presu, kuris presavo šiaudus į apvalius 40 mm skersmens briketus. Laboratorinių bandymų metu presuoti 'Zenta' veislės kviečių šiaudai, kurių drėgnis siekė nuo 11 iki 19,4 %. Smulkintų šiaudų pjaustinio ilgis svyravo nuo 1 iki 10 mm. Pagamintų briketų tankis siekė iki 1,9 t/m³. Nustatyta slėgio jėga, reikalinga supresuoti šiaudus į briketus, priklausomai nuo briketų tankio
About 4 million t of straw remains in Lithuania's fields every year. That constitutes huge energy resources, which have to be utilized. When using agricultural plant waste for fuel, an issue of its preparation for heating arises. This article analyses possibilities of pressing straw into briquettes. Huge influence on pressing is made by optimum moisture of pressed mass, length of chopped straw, parameters of a granule or briquette, their density and hardiness. Trials were performed by a specially built hydraulic press which pressed straw into round briquettes of 40 mm diameter. During laboratory trials straw of 'Zenta' variety wheat was pressed, the moisture of which ranged from 11% to 19,4%. The length of chopped straw varied from 1 to 10 mm. The density of produced briquettes reached up to 1.9 t/m³. Required pressing force for pressing straw into briquette depending on achieved briquette density has been established
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/85193
Affiliation(s): Vytauto Didžiojo universitetas
Žemės ūkio akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml6.86 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

Page view(s)

38
checked on Jun 6, 2021

Download(s)

8
checked on Jun 6, 2021

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.