Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/83356
Type of publication: research article
Type of publication (PDB): Straipsnis recenzuojamoje Lietuvos tarptautinės konferencijos medžiagoje / Article in peer-reviewed Lithuanian international conference proceedings (P1e)
Field of Science: Agronomija / Agronomy (A001)
Author(s): Pėstininkas, Vytautas;Vaisvalavičius, Rimantas
Title: Organinio ir mineralinio grunto įtaka valgomojo pomidoro savybėms: lyginamoji analizė
Other Title: The Impact of Organic and Mineral Soil Substratum on the Properties of the Tomato (lycopersicon esculentum mill.): Comparative Analysis
Is part of: Žmogaus ir gamtos sauga 2011 : tarptautinės mokslinės-praktinės konferencijos medžiaga = Human and nature safety 2011 : proceedings of the international scientific conference. Akademija, 2011, D. 2
Extent: p. 86-89
Date: 2011
Keywords: Askorbo rūgštis;Nitratai;Pomidorai;Titruojamasis rūgštingumas;Šiltnamiai;Trąšos;Gruntas;Ascorbic acid;Nitrate;Tomato;Titratable acidity;Greenhouses;Fertilization;Substratum
Abstract: Stebėjimai buvo atliekami 2009 metais Alytaus mieste, polietilenu dengtame privačiame šiltnamyje. Pomidorai – viena svarbiausių ir populiariausių šiltnamių daržovių, auginamų ne tik ūkininkų, bet ir daržininkų mėgėjų. Tyrimui parinktas Enza Zaden firmos pomidorų hibridas Buran H. Daigai pasodinti polietileniniuose 20 litrų talpos puoduose, užpildytuose dviejų skirtingų gruntų: mineralinio (1 bandymas) ir organinio (2 bandymas). Augimo ir derėjimo metu papildomai kartą per savaitę tręšiama mineralinėmis (1 bandymas) arba organinėmis (2 bandymas) trąšomis. Vertinant pomidoro savybes nustatoma vaisių rūgštingumas, vitaminas C, nitratai, sausos medžiagos ir skonio savybės. Skaičiuojamas vidutinė vaisiaus masė, pomidorų skaičius kekėje, derlingumas ir sutrūkusių vaisių skaičius. Tyrimo metu nustatyta, kad subalansuotame grunte, papildomai tręšiant mažomis normomis kaip N34P8K50 ir N103P24K151, vaisių kokybiniai rodikliai praktiškai nesiskiria nuo organiniame grunte ir papildomai tręštų raugintomis dilgėlėmis pomidorų kokybinių rodiklių. Didinimas mineralinių trąšų normos skatino greitesnį pomidorų brendimą, vaisių odelės trūkimą, vitamino C kiekio didėjimą ir nitratų kaupimąsi. Augalus auginant 20 litrų polietileniniuose puoduose užtikrino mažą drėgmę šiltnamyje, kas neleido plisti ligoms ir kenkėjams. Augalai išliko sveiki per visą vegetacijos laikotarpį. Šis auginimo būdas reikalauja mažiau geros kokybės grunto, kas aktualu Dzūkijos regiono ūkininkams
The investigation of soil substratum and fertilization impact on the properties of tomato was carried out at the private greenhouse in Alytus in 2009. Buran H breed was selected for the growing experiment in special isolated 20L plastic containers filled with two different kinds of soil substratum: mineral (1 trial) and organic (2 trial). The analyses of tomato acidity, nitrate quantity, vitamin C amount, dray matter harvest, level of technical maturity (evaluated by cracked tomato number) and comparative taste characteristics carried out. It was established that application of well-balanced complex fertilizers in quantities as small as N34P8K50 and N103P24K151 conditioned quality of tomato in mineral soil substratum identically to that of vegetables grown in the organic soil substratum. The increasing mineral fertilizer rates stimulated faster tomato maturing process and cracking of its skin. As a result of increasing fertilizer application the larger amounts of vitamin C and nitrate accumulated in the fruits. From the other hand, unfavorable conditions for tomato deceases and pest were tested in the experiment due to the vegetables growing in the special isolated 20L plastic containers. This treatment was highly effective in order to obtain all plants very healthy and therefore might be recommended for the farmers growing vegetables in light and poor soils of the Dzūkija region
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/83356
Affiliation(s): Vytauto Didžiojo universitetas
Žemės ūkio akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

Page view(s)

32
checked on Jun 6, 2021

Download(s)

7
checked on Jun 6, 2021

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.