Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/82150
Type of publication: Straipsnis Clarivate Analytics Web of Science ar/ir Scopus / Article in Clarivate Analytics Web of Science or / and Scopus (S1)
Field of Science: Agronomija / Agronomy (A001)
Author(s): Tripolskaja, Liudmila;Pranckietienė, Irena;Šidlauskas, Gvidas;Pranckietis, Viktoras;Dromantienė, Rūta
Title: Aminorūgščių poveikis žieminių kviečių vystymuisi organogenezės I-III tarpsniais
Other Title: The effect of amino acids on winter wheat development at the organogenesis stages I-III
Is part of: Žemdirbystė. Akademija: Lietuvos žemdirbystės institutas, Lietuvos žemės ūkio universitetas., T. 96, Nr. 2 (2009)
Extent: p. 97-110
Date: 2009
Keywords: Sėklos;Daigumas;Mitotinis indeksas;Lapų asimiliacinis plotas;Chlorofilas a ir b;Karotenoidai;Seeds;Germination;Mitotic index;Leaf assimilating area;Chlorophyll a and b;Carotene
Abstract: 2007 m. Lietuvos žemės ūkio universitete atlikti tyrimai, siekiant įvertinti aminorūgščių įvairių koncentracijų tirpalo poveikį žieminių kviečių daigumui, morfometriniams ir fotosintezės pigmentams organogenezės I–III tarpsniais. Nustatyta, kad žieminių kviečių sėklas apipurškus aminorūgščių 0,025–0,01 % koncentracijų tirpalu, jų daigumas, dygimo energija ir koleoptilės ilgis iš esmės nepakito. Teigiama aminorūgščių įtaka šaknų ląstelių mitotiniam indeksui ir šaknų išsivystymui (ilgiui) nustatyta panaudojus 0,025 % koncentracijos tirpalą, lapų asimiliaciniam plotui – 0,05–0,1 %. Aminorūgščių 0,5 % koncentracijos tirpalas blokavo koleoptilės augimą, vegetatyvinės dalies ir lapų asimiliacinio ploto didėjimą, o 0,1–0,5 % koncentracijų – mažino ląstelių dalijimosi greitį
In 2007, experiments were conducted at the Lithuanian University of Agriculture with a view to estimating the effects of different concentrations of amino acids on winter wheat germination, morphometric and photosynthetic pigments at organogenesis stages I–III. Winter wheat seed spray application with amino acid solution concentrations of 0.025–0.01% did not exhibit any significant changes in winter wheat seed germination, germinating power, and coleoptile length. Positive impact of amino acids on root cell mitotic index and root development (length) was identified having used 0.025% of solution, on leaf assimilating surface – 0.05–0.1% concentration. The 0.5% amino acid solution inhibited coleoptile growth as well as the increase of vegetative part and leaf assimilating area. Cell division rate was inhibited by 0.1–0.5% concentrations of the solution
Internet: http://www.lzi.lt/tomai/96(2)tomas/96_2_tomas_97_110.pdf
http://www.lzi.lt/tomai/96(2)tomas/96_2_tomas_97_110.pdf
Affiliation(s): Vytauto Didžiojo universitetas
Žemės ūkio akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml8.81 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record

Page view(s)

24
checked on Sep 13, 2019

Download(s)

2
checked on Sep 13, 2019

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.