Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/81895
Type of publication: Straipsnis kitose duomenų bazėse / Article in other databases (S4)
Field of Science: Agronomija / Agronomy (A001)
Author(s): Burbulis, Natalija;Kuprienė, Ramunė;Blinstrubienė, Aušra
Title: Investigation of cold resistance of winter rapesseed in vitro
Other Title: Žieminių rapsų atsparumo šalčiui tyrimai in vitro
Is part of: Sodininkystė ir daržininkystė. , T. 27 (4) (2008)
Extent: p. 223-232
Date: 2008
Keywords: Žieminiai rapsai;In vitro;Grūdinimas;Šaldymas;Prolino kiekis;Winter rapeseed;In vitro;Acclimation;Freezing;Proline content
Abstract: Žema temperatūra – vienas pagrindinių veiksnių, lemiančių žieminių rapsų produktyvumą Lietuvoje. Atsparumo šalčiui ir prolino kiekio pokyčių priklausomybė nuo grūdinimo ir šaldymo trukmės tirta auginant žieminių rapsų ūglius in vitro. Tyrimai atlikti Lietuvos žemės ūkio universiteto Agrobiotechnologijos laboratorijoje. Ūgliai grūdinti 1 ir 7 dienas 4 °C temperatūroje. Negrūdinti ir grūdinti ūgliai šaldyti -9 °C temperatūroje 24, 48 ir 72 valandas. Nustatyta, kad veikiant žemomis teigiamomis temperatūromis didėjo ir prolino kiekis ūgliuose, ir ūglių atsparumas šalčiui. Ilgėjant šaldymo trukmei, ūglių atsparumas šalčiui nuosekliai mažėjo. Didžiausias po šaldymo išgyvenusių ūglių kiekis gautas šaldant ūglius, augintus maitinamojoje terpėje su 6 ir 8 % sacharozės. Ilgėjant šaldymo trukmei, prolino kiekis ūgliuose didėjo, tačiau išgyvenusių ūglių kiekis mažėjo
Low temperature is one of the primary stress factors that limit productivity of winter rapeseed in Lithuania. Changes in freezing tolerance and proline levels in response to cold acclimation and freezing temperature were monitored in vitro in winter rapeseed shoots. Investigations were carried out in the laboratory of Agrobiotechnology of Lithuanian University of Agriculture. Shoots were acclimated at 4 °C for 1 day and 7 days. Non-acclimated and acclimated shoots were placed randomly in a low-temperature incubator for the freezing treatment; freezing temperature was -9 °C, duration of freezing - 24, 48 and 72 h. The results showed that non-freezing low temperature induced the increase of proline content simultaneously with a major increase in hardiness of rapeseed shoots. Increased duration of freezing resulted in decreasing of cold resistance of shoots. The most effective concentration of sucrose in culture medium for shoot survival was 6 % and 8 %. Cold hardiness decreased after prolonged freezing duration. Proline accumulation in shoots of rapeseed increased with freezing duration, however, changes in proline levels did not follow the changes in shoots survival
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/81895
Affiliation(s): Vytauto Didžiojo universitetas
Žemės ūkio akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml7.52 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

Page view(s)

48
checked on Jun 2, 2020

Download(s)

8
checked on Jun 2, 2020

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.