Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/80973
Type of publication: Straipsnis recenzuojamoje Lietuvos tarptautinės konferencijos medžiagoje / Article in peer-reviewed Lithuanian international conference proceedings (P1e)
Field of Science: Ekologija ir aplinkotyra / Ecology and environmental sciences (N012)
Author(s): Kmitienė, Liudmila;Žebrauskienė, Audronė;Kmitas, Aleksandras
Title: Vaistinių smidrų auginimas ekologinėmis sąlygomis
Is part of: Žmogaus ir gamtos sauga: tarptautinės mokslinės-praktinės konferencijos medžiaga: 2008 m. gegužės 14-17 d., birželio 12-13 d. D. 1. Akademija., 2008
Extent: p. 92-94
Date: 2008
Keywords: Smidrai;Veislės;Ūgliai;Derlius;Kokybė;Asparagus;Male cultivars;Crowns;Shoots;Yield;Quality
Abstract: Vaistinio smidro introdukuotų veislių tyrimai atlikti 2003–2007 m. LŽŪU Sodininkystės ir daržininkystės katedros sertifikuoto Pomologinio sodo sklype. Tirtos vaistinio smidro ‘Ravel’, ‘Ramos’, ‘Ramada’, ‘Rally’ ir ‘Ranger’ biologinės savybės, nustatytas derėjimo ankstyvumas ir trukmė, derlingumas, įvertinti ūglių kokybės rodikliai, biocheminės savybės. Nustatyta, kad skirtingų veislių augalų vegetacija prasideda skirtingu metu. Visais tyrimų metais smidrų derėjimo trukmė buvo panaši – 20-24 d. Derliaus dydžiui esminės įtakos turėjo veislės savybės, ekologinės sąlygos (temperatūros ir drėgmės svyravimai) smidrų ūgliams formuojantis ir augant, augalų amžius ir kt. Auginant smidrus ekologinėmis sąlygomis, didžiausią ūglių derlių suformuoja ‘Ravel’, ‘Ramos’ bei ‘Ranger’ augalai. Ūglių kokybės rodikliai (ilgis, skersmuo, masė) atitiko kokybės reikalavimų standartus. Maisto medžiagų kiekiui smidrų ūgliuose turėjo įtakos veislės savybės bei aplinkos veiksniai ūgliams formuojantis ir augant. Didžiausias sausųjų medžiagų kiekis nustatytas ‘Ranger’, askorbo rūgšties (vitamino C) kiekis didžiausias ‘Rally’ ir ‘Ramos’ ūgliuose. Smidrų ūgliuose nustatytas nedidelis nitratų kiekis, mažiausiai kaupė ‘Rally’ ūgliai
In the period of 2004–2007 there were investigated different cultivars of asparagus at the department of Horticulture, Lithuanian University of Agriculture. The biological characteristics, productivity, shoot quality and nutrition value were investigated of the following cultivars of asparagus: ‘Ravel’, ‘Ramos’, ‘Ramada’, ‘Rally’ and ‘Ranger’. The size of yield has been essentially influenced by the characteristics of cultivar, ecological conditions (i. e., fluctuations of temperature and humidity) during the period of asparagus shoot formation and growth. The highest average yield was obtained from cultivars ‘Ravel’, ‘Ramos’ and ‘Ranger’. Quality of shoots (shoot length, diameter, mass of shoots) satisfied quality requirements for asparagus. Characteristics of the cultivar and meteorological conditions had big influence on quantity of nutritious matter. The biggest amount of dry matter was found in shoots of ‘Ranger’, ascorbic acid – in ‘Rally’ and ‘Ramos’. The smallest amount of nitrates in asparagus shoots was received in ‘Rally’
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/80973
Affiliation(s): Vytauto Didžiojo universitetas
Žemės ūkio akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml8.9 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record

Page view(s)

20
checked on Sep 13, 2019

Download(s)

2
checked on Sep 13, 2019

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.