Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/53407
Type of publication: research article
Type of publication (PDB): Straipsnis kitose duomenų bazėse / Article in other databases (S4)
Field of Science: Botanika / Botany (N013);Medicina / Medicine (M001)
Author(s): Obelevičius, Kęstutis;Venskutonis, Petras Rimantas
Title: Paprastojo apynio veislių derlingumas ir spurgų eterinio aliejaus cheminė sudėtis
Other Title: The crop-producing power and chemical composition of the essential oil of the cones of hop cultivars
Is part of: Medicina. Kaunas : Kauno medicinos universitetas, 2004, t. 40, nr. 8
Extent: p. 775-778
Date: 2004
Keywords: Veislė;Derlius;Technologinė branda;Spurgai;Eterinis aliejus;Cultivar;Yield;Technological ripeness;Cones;Essential oil
Abstract: Šio darbo tikslas – nustatyti Lietuvoje auginamų paprastojo apynio šešių veislių („Fredos derlingieji“, „Alta“, „Granit“, „Marynka“, „Dubskij zeleniak“ ir „Aromat polessja“) derlingumą bei eterinio aliejaus cheminę sudėtį. Nustatyta, kad didžiausias derlius gali būti iš vidutinio ankstyvumo ir vidutinio vėlyvumo veislių, kurių spurgai subręsta paskutinį rugpjūčio–pirmą rugsėjo mėnesio dešimtadienį. Vėlyvosios veislės netinkamos auginti dėl per ilgo vegetacijos laikotarpio, tačiau gali būti panaudotos naujoms veislėms kurti. Eterinis aliejus išskirtas hidrodistiliacijos būdu ir analizuotas dujų chromatografijos bei masių spektrometrijos metodais. Didžiausias eterinio aliejaus kiekis nustatytas „Marynka“ veislės spurguose (2,10 ml/100 g), mažiausias – „Dubskij zeleniak“ (0,46 ml/100 g). Visų veislių spurguose iš viso identifikuoti 62 eterinio aliejaus komponentai. Eteriniuose aliejuose didžiausią dalį sudarė mircenas, β-kariofilenas, α-humulenas ir β-farnezenas (E). Nustatyta ir kitų eterinio aliejaus komponentų kiekybinių skirtumų. Kai kuriose veislėse nustatyta daug esterių ir ketonų
The objective of this study was to determine harvest yield and essential oil composition of six hop cultivars (“Fredos derlingieji”, “Alta”, “Granit”, “Marynka”, “Dubskij zeleniak” and “Aromat polessja”) cultivated in Lithuania. It was found that the highest crop can be obtained from early and middle harvest varieties, which mature during the first decade of September and the third decade of August. Late harvest cultivars are not suitable for cultivation, however they can be used for the development of new cultivars. Essential oils were isolated by hydrodistillation and analyzed by gas chromatography and mass spectrometry. The highest amount of essential oil was determined in Marynka cultivar (2.10 ml/100 g), the lowest one in Dubskij zeleniak 18 (0.46 ml/100 g). Totally, 62 compounds were identified in all cultivars. Myrcene, b-caryophyllene, a-humulene and b-farnesene (E) were major constituents in the essential oils. The differences in the content of other essential oil constituents were determined. Some cultivars were rich in esters and ketones
Internet: http://medicina.lsmuni.lt/med/0408/0408-14l.htm
Affiliation(s): Kauno technologijos universitetas
Vytauto Didžiojo universitetas
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml14.04 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.