Use this url to cite publication: https://hdl.handle.net/20.500.12259/43062
Options
Sočiųjų ir nesočiųjų riebalų rūgščių sudėtis bičių duonelėje, sumaišytoje su medumi
Type of publication
Straipsnis kitoje duomenų bazėje / Article in other database (S4)
Author(s)
Čeksterytė, Violeta | Lietuvos žemdirbystės institutas | LT |
Balžekas, Jonas | Lietuvos žemdirbystės institutas | LT |
LT |
Title
Sočiųjų ir nesočiųjų riebalų rūgščių sudėtis bičių duonelėje, sumaišytoje su medumi
Other Title
Saturated and polyunsaturated fatty acids in bee bread mixed with honey
Is part of
Sveikatos mokslai = Health sciences. Vilnius : "Sveikata", T. 19, nr. 5 (2009)
Date Issued
Date Issued |
---|
2009 |
Publisher
Vilnius : "Sveikata"
Is Referenced by
Extent
p. 2628-2631
Field of Science
Abstract
Bičių duonelës medaus mišinyje (1:1) nustatyta žiedadulkių sudëtis ir riebalų rûgštys. Dujiniu chromatografu GC-2010 SHIMADZU identifikuota 21 riebalø rûgðèiø, ið kuriø 9 buvo soèiosios, kitos – polinesoèiosios. Polinesoèiosios riebalø rûgðtys buvo ávairios struktûros, ið kuriø svarbiausios þmoniø mitybai nepakeièiamos ω- 3 ir ω-6, identifikuotos visuose bièiø duonelës, sumaiðytos su medumi, mëginiuose. Daugiausia ω-3 struktûros α-linoleno rûgðties (12,62 %) nustatyta bièiø duonelës-medaus miðinyje (1:1), kuriame buvo daugiausia rapsø þiedadulkiø – 79,1 %. Vidutinis soèiøjø ir nesoèiøjø riebalø rûgðèiø kiekis bièiø duonelës-medaus miðinyje variavo beveik vienodose ribose, atitinkamai nuo 4,19±0,40 % iki 4,80±1,23 % ir nuo 4,83±0,99 % iki 5,73±1,15 %.
Type of document
type::text::journal::journal article::research article
Language
Lietuvių / Lithuanian (lt)
Coverage Spatial
Lietuva / Lithuania (LT)