Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/41675
Type of publication: Straipsnis recenzuojamoje Lietuvos tarptautinės konferencijos medžiagoje / Article in peer-reviewed Lithuanian international conference proceedings (P1e)
Field of Science: Biologija / Biology (N010)
Author(s): Česonienė, Laima;Daubaras, Remigijus;Jasutienė, Ina;Šarkinas, Antanas
Title: Stambiauogės (Vaccinium macrocarpon) ir paprastosios (Vaccinium oxycoccus) spanguolės uogų biologiškai aktyvios medžiagos ir etanolinių ekstraktų ypatybės
Other Title: Biological active substances of the American Cranberry (Vaccinium macrocarpon) and European Cranberry (Vaccinium oxycoccus) berries and properties of berry ethanol extracts
Is part of: Žmogaus ir gamtos sauga : 15-osios tarptautinės mokslinės-praktinės konferencijos medžiaga, 2009 m. gegužės 13-15 d., birželio 11-12 d., Kaunas = Human and nature safety : proceedings of the international scientific conference. Kauno raj. : Akademija, 2009, D. 2
Extent: p. 91-94
Date: 2009
Keywords: Stambiauogės spanguolės;Vaccinium macrocarpon;Paprastosios spanguolės;Vaccinium oxycoccus;Uogos;Biologiškai aktyvios medžiagos;Etanoliniai ekstraktai;American Cranberry;Vaccinium macrocarpon;European Cranberry;Vaccinium oxycoccus;Berries;Biological active substances;Ethanol extracts
Abstract: Palyginta 21 paprastosios spanguolės klonai ir 4 stambiauogės spanguolės veislės. Nustatytas bendras fenolinių junginių, antocianinų kiekis. Įvertintas antioksidacinis aktyvumas DPPH* radikalinio sujungimo testu ir antimikrobinės savybės difuzijos į agarą metodu. Paprastosios spanguolės uogose vidutinis fenolinių junginių kiekis buvo 363,98+84,31mg/100 g uogų, tačiau įvairiuose mėginiuose jis buvo plačiose ribose - nuo 498,23 iki 224,13 mg/100g uogų.[...]
The 21 clones of European cranberry and 4 varieties of American cranberry were compared. Amount of total phenolic compounds and anthocyanins were determined. Radical scavenging activity was evaluated by the DPPH* test, the antimicrobial properties were evaluated by the agar well diffusion method. European cranberries contained on average 363.98+84.31mg/100 phenolic compounds, but it varied in large range - from 498.23 to 224.13mg/100g.[...]
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/41675
Affiliation(s): KTU Maisto institutas
Vytauto Didžiojo universitetas
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml10.51 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

Page view(s)

156
checked on Feb 10, 2020

Download(s)

16
checked on Feb 10, 2020

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.