Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/37953
Type of publication: Straipsnis kitose duomenų bazėse / Article in other databases (S4)
Field of Science: Botanika / Botany (N013)
Author(s): Lukoševičiūtė, Vanda;Rugienius, Rytis;Vitas, Adomas
Title: Ilgalaikis saugojimas in vitro : alternatyvus būdas braškių genetinių išteklių išsaugojimui
Other Title: Long-term storage in vitro : alternative approach of strawbwrry plants genetic resources conservation
Is part of: Dekoratyviųjų ir sodo augalų sortimento, technologijų ir aplinkos optimizavimas: mokslo darbai = Optimization of ornamental and garden plant assortment, technologies and environment: scientific articles. Kaunas : Kauno kolegija, Nr. 5(10), 2014
Extent: p. 89-93
Date: 2014
Keywords: Braškės;Genetiniai ištekliai;Mikroūgliai;In vitro;Strawberry;In vitro;Genetic resources;Microshoors
Abstract: Braškių genetinių išteklių ilgalaikio saugojimo 4 oC temperatūroje tyrimai atlikti 2009–2012 metais Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Sodininkystės ir daržininkystės instituto Sodo augalų genetikos ir biotechnologijos skyriuje. Ilgalaikio saugojimo tyrimams naudota 16 daržinės braškės (Fragaria x ananassa) veislių, vienas selekcinis numeris ir F. moschata, F. vesca, F. virginiana, F. virginiana subp. glauca rūšys. Braškių skirtingų genotipų mikroūgliai klimato kameroje laikyti 12 mėnesių ant Murashige ir Skoog bei Knopo agarizuotų maitinamųjų terpių 4 oC temperatūroje in vitro. Nustatyta, kad saugojimo žemoje teigiamoje temperatūroje metu, braškių mikroūglių būklės kitimas priklauso nuo genotipo. Ištvermingesnės žiemai braškės ir žemuogės geba geriau prisitaikyti bei išlaikyti ilgesnius eksponavimus žemoje teigiamoje temperatūroje nei neištvermingos žiemai
Investigations of strawberry plants genetic resources long-term storage in 4°C temperature were carried out from 2009-2012 in the Department of Orchard Plant Genetics and Biotechnology at IH LRCAF. There were used for the long-term storage research 16 varieties of strawberries (Fragaria × ananassa), one selection number and F. moschata, F. vesca, F. virginiana, F. virginiana subp. glauca species. Microshoots of strawberry different genotypes were stored in a climate chamber for 12 months on Murashige and Skoog and Knopp's agar mediums in 4°C temperature in vitro. It was revealed that the condition variation of microshoots during storage of strawberry at low positive temperatures depend on the genotype. Strawberry and wild strawberry more resistant in winter are able to adapt better and maintain longer exposures at low positive temperature than less resistant
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/37953
Affiliation(s): Aplinkos tyrimų centras
Gamtos mokslų fakultetas
Sodininkystės ir daržininkystės institutas
Vytauto Didžiojo universitetas
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml9.54 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record

Page view(s)

152
checked on Mar 30, 2020

Download(s)

12
checked on Mar 30, 2020

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.