Use this url to cite ETD: https://hdl.handle.net/20.500.12259/130839
Options
Skirtingos botaninės kilmės medaus kokybė
Field of Science
Agronomija / Agronomy (A001)
Degree Discipline
Maisto kokybė ir sauga / Food Quality and Safety (B)
Type of publication
type::text::thesis::bachelor thesis
Title
Skirtingos botaninės kilmės medaus kokybė
Other Title
The quality of honey of different botanical origin
Advisor
Extent
40 p.
Date Issued
2021-06-07
Abstract
Bakalauro tyrimo objektas – medus. Darbo tikslas – įvertinti įvairios botaninės kilmės medaus kokybę laikymo metu. Medaus mėginiai buvo surinkti Zarasų rajone esančiame bityne. Medus buvo kopinėjamas 2019 m. liepos, rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiais ir laikytas 12 mėn. tamsioje gerai vėdinamoje kambario temperatūros patalpoje. Uždaviniai: ištirti skirtingų medunešių medaus kokybinius rodiklius laikymo metu bei atlikti juslinį vertinimą ir nustatyti ar laikymo trukmė turi įtakos medaus juslinėms savybėms. Kokybės tyrimai atlikti 2019 – ais ir 2020 – ais metais Vytauto Didžiojo universitete Žemės ūkio akademijoje Augalinių žaliavų kokybės tyrimų laboratorijoje. Tyrimų metu nustatytas medaus bendrasis rūgštingumas, drėgmė, tirpios sausosios medžiagos, fermento diastazės aktyvumas, spalva ir atliktas juslinis vertinimas. Drėgmės ir tirpių sausųjų medžiagų kiekis nustatytas refraktometru, rūgštingumas – titruojant natrio šarmu, spalva - naudojant COLORFLEX 45/0 spektrofotometrą ir visuotinę HunterLabTM programinę įrangą, o diastazės aktyvumas tirtas pagal J. E. Šadės, modifikuotą J. W. Vaito ir H. Hadorno metodiką. Medaus juslinis vertinimas atliktas pagal LST ISO 11037:2003 reikalavimus. Gauti tyrimo duomenys buvo apdoroti statistiškai, naudojant kompiuterines „Microsoft Office Exel“ ir „Statistica 10“ programas. Statistinis patikimumas įvertintas Fišerio kriterijumi (p < 0,05).
Nustatyta, kad laikymo metu visų medunešių medaus rūgštingumas didėjo, bet neviršijo leistinų normų. Diastazės aktyvumas sumažėjo ir skirtinguose mėginiuose laikymo eigoje neatitiko medaus techninio reglamento reikalavimų. Medaus drėgmės kiekis skirtinguose mėginiuose kito priklausomai nuo medunešio. Liepos mėnesio medaus drėgmės kiekis mažėjo nuosekliai, o rugpjūčio mėn. ir rugsėjo mėn. - didžiausias drėgmės kiekis nustatytas šviežio medaus mėginiuose. Tirpių sausųjų medžiagų kiekis laikymo eigoje sumažėjo labai nežymiai. Laikymo metu medaus spalva tamsėjo, jis įgijo sodresnį ir rūgštesnį skonį, stipresnį kvapą, tirštesnę tekstūrą.
Nustatyta, kad laikymo metu visų medunešių medaus rūgštingumas didėjo, bet neviršijo leistinų normų. Diastazės aktyvumas sumažėjo ir skirtinguose mėginiuose laikymo eigoje neatitiko medaus techninio reglamento reikalavimų. Medaus drėgmės kiekis skirtinguose mėginiuose kito priklausomai nuo medunešio. Liepos mėnesio medaus drėgmės kiekis mažėjo nuosekliai, o rugpjūčio mėn. ir rugsėjo mėn. - didžiausias drėgmės kiekis nustatytas šviežio medaus mėginiuose. Tirpių sausųjų medžiagų kiekis laikymo eigoje sumažėjo labai nežymiai. Laikymo metu medaus spalva tamsėjo, jis įgijo sodresnį ir rūgštesnį skonį, stipresnį kvapą, tirštesnę tekstūrą.
The object of bachelor's research is honey. The aim - to evaluate the quality of honey of various botanical origins during storage. Honey was harvested in July, August and September of 2019 and held for 12 months in a dark, well-ventilated room, at temperature room. Objectives: to investigate the quality of honey of different honeysuckle during storage and to perform a sensory evaluation and to determine whether the duration of storage affects the sensory properties of honey. Quality research was performed in 2019 and 2020 at Vytautas Magnus University, Laboratory of Plant Raw Materials Quality Research, Academy of Agriculture. During the research year, the free acidity, moisture, soluble solids, colour, diastase activity of honey were determined, and a sensory evaluation was performed. Moisture and soluble solids content were determined by refractometer, acidity was determined by titration with sodium hydroxide, colour – using COLOURFLEX 45/0 spectrophotometer and universal HunterLabTM software and diastase activity was determined according to the methods of J. E. Šadė, modified by J. W. Vait and H. Hadorn. The sensory evaluation of honey was performed in accordance with the requirements of LST ISO 11037:2003. The obtained research data were statistically processed using computer programs Microsoft Office Excel and Statistica 10. Statistical reliability was assessed by Fisher's criterion (p <0.05).
Studies have shown that during storage of all honey samples acidity increased, but did not exceed the permissible limits. Diastase activity decreased and in different honey samples during storage not satisfied the requirements of Honey's Technical regulation. Honey moisture ant and soluble solids content in different honey samples changed depends on honeysuckle. The moisture content of honey collected in July decreased steadily, but in August and September - the highest moisture content was found in samples of fresh honey. The amount of soluble solids decreased very slightly during storage. During storage, the colour of the honey darkened, it acquired a richer and more acidic taste, a stronger odour, a thicker texture.
Studies have shown that during storage of all honey samples acidity increased, but did not exceed the permissible limits. Diastase activity decreased and in different honey samples during storage not satisfied the requirements of Honey's Technical regulation. Honey moisture ant and soluble solids content in different honey samples changed depends on honeysuckle. The moisture content of honey collected in July decreased steadily, but in August and September - the highest moisture content was found in samples of fresh honey. The amount of soluble solids decreased very slightly during storage. During storage, the colour of the honey darkened, it acquired a richer and more acidic taste, a stronger odour, a thicker texture.
Language
Lietuvių / Lithuanian (lt)
Defended
Taip / Yes
Access Rights
Prieiga intranete / Intranet Access
File(s)ruta_kuzmaite_bd.pdf (957.53 KB) Intranet Accessuntil 2026-06-11Priedas. Sertifikatas.pdf (409.93 KB) Intranet Accessuntil 2026-06-11