Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/127895
Type of publication: journal article
Author(s): Baubinas, Algirdas;Samsonienė, Laimutė;Jankauskienė, Konstancija;Zavadskis, Gintaras;Kriaučiūnaitė, Audronė
Title: Lietuvos neįgaliųjų sportininkų mitybos įpročiai ir mitybos režimas
Other Title: Disabled Lithuanian athletes: their nutrition habits and regimens
Is part of: Sporto mokslas, 2009, nr. 3, p. 56-62
Date: 2009
Keywords: Mitybos įpročiai ir režimas;Neįgalūs sportininkai;Rinktinės ir klubo nariai;Nutrition habits and regimen;Disabled athletes;Team and club members
Abstract: Neįgaliųjų sportininkų mitybos įpročiams ir režimui nustatyti panaudota anoniminė anketa. Atsitiktinės atrankos būdu apklausti 157 neįgalieji sportininkai, kas sudarė 78,5 % minėtų sportininkų populiacijos, iš jų 45 moterys ir 112 vyrų, tarp jų 45 Lietuvos rinktinės ir 112 klubų narių. Duomenys apdoroti SPSS programos 13 versija. Nustatyta, kad sportininkai valgo įvairius maisto produktus – grūdines kultūras, pieną ir pieno produktus, vaisius, mėsą ir t. t. Šių produktų vartojimo dažnis per savaitę labai skyrėsi, tačiau jis dažniausiai nepriklausė nuo sportininkų lyties ir nuo to, ar jie buvo rinktinės, ar klubo nariai, išskyrus riebios mėsos ir bulvių vartojimą. Iš gautų duomenų matyti, kad vyrų, vartojančių riebią mėsą 3–4 kartus per savaitę, buvo statistiškai reikšmingai daugiau (p 0,05) valgo tuo pačiu metu. 63,6 % vyrų ir 64,1 % moterų (p > 0,05) vakarieniauja 19–20 val., tačiau 41,4 % vyrų paskutinį kartą valgo 21–22 val., o 59,5 % moterų – 19–20 val.
An anonymous questionnaire-based inquiry was used to determine disabled athletes’ nutrition habits and regimen. We randomly selected 157 disabled athletes, which made 78.5% of the total population of disabled athletes. 45 of the respondents were females, and 112 - males; of these, 45 members of the Lithuanian team, and 112 were club members. The study found that athletes used various food products – cereals, milk and dairy products, fruit, vegetables, meat, etc. The frequency of the usage of these products per week differed significantly. The frequency of the usage of different products did not depend on the athletes’ sex or club or team membership, except for the usage of fat meat and potatoes. The results of the study showed that statistically significantly more (p0.05) had their meals on the same time every day. 63.6% of males and 64.1% of females (p>0. 05) had their supper at 19.00-20.00 p.m., but 41.4% of males had their last meal at 21.00-22.00 p.m., and 59.5%of females - at 19.00-20.00 p.m.
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/127895
Appears in Collections:Sporto mokslas, 2009, Nr. 3

Files in This Item:
Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

Page view(s)

5
checked on Mar 30, 2021

Download(s)

2
checked on Mar 31, 2021

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.