Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/124472
Type of publication: master thesis
Field of Science: Chemija / Chemistry (N003)
Author(s): Dzingelevičius, Nerijus
Title: Apynių eterinių aliejų ekstrakcijos superkritiniu CO2 optimizavimas
Other Title: Optimization of extraction of hops essential oils by means of supercritical CO2
Extent: 55 p.
Date: 31-May-2010
Keywords: apyniai;ekstrakcija;optimizavimas;hops;extraction;optimization
Abstract: Biologiškai aktyvių junginių ekstrahavimui iš apynių žaliavos dažniausiai naudojami distiliacija vandens garais ir Soksleto esktrakcijos, tačiau dėl daugybės šių esktrakcijos metodų trūkumų yra ieškoma efektyvaus bandinio paruošimo metodo, kuris nebūtų pavojingas aplinkai, greitas, pigus ir reikalaujantis nedidelio ruošiamo kietafazio bandinio kiekio. Šiame darbe buvo atliktas apynio veislės „Marynka“ eterinių aliejų ekstrakcijos superkritiniu CO2 optimizavimas. Optimizuoti apynių eterinių aliejų ekstrakcijos superkritiniu CO2 parametrai: slėgis, temperatūra, žaliavos mirkymo laikas ir ekstrakcijos laikas. Apynio veislės „Marynka“ eterinių komponentai buvo analizuojami dujų chromatgrafijos metodu su masių spektorometro detektoriumi. Atlikus tyrimus, buvo nustatyta lakiųjų junignių, eterinių aliejų komponentai: α- pinenas; β- mircenas; limonenas; humulenas; α- kubebenas; kariofilenas; kopaenas; α- kariofilenas. Daugiausia apynio „Marynka“ eterinių aliejų gauta ekstrakcijos superkritiniu CO2 metodu, kai ekstrakcijos sąlygos buvo: gaudyklės temperatūra 50C, ekstrakcijos slėgis 85bar., žaliavos mirkymo laikas 8min., ekstrakcijos laikas 10min.
The extraction of bioactive compounds from hops are perform by steam distillation and organic solvent extraction using percolation, maceration and Soxhlet techniques. However, long extraction time, low yield, toxic solvent residue, labour-intensive operation and degradation of thermo-sensitive compounds are involved in using such techniques. These disadvantages can be avoided by using the supercritical fluid extraction (SFE) process. Essentials oils were extracted from hops of „Marynka“ using supercritical carbon dioxide extraction. The parameters pressure of extraction, temperature of trap, time of raw material soaking and extraction time of extraction were optimized. Results indicated that pressure of extraction, temperature of trap, time of extraction and time of raw material soaking had significant effect on the extraction yield. Essentials oils were analyzed by gas chromatography with mass spectrometer detector. Gas chromatography was used for qualitative of essential oils components of hops of “Marynka”. The main essential oils components of hop “Marynka” were identified: α-pinene, β-mircenas, limonene; humulenas; α-kubebenas; caryophyllene; kopaenas, α-caryophyllene. Mostly essentials oils acumulate then extraction of supercritical CO2 conditions were: temperature of trap 500C, pressure of extraction 85bar, time of raw material soaking 8min., time of extraction 10min.
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/124472
Affiliation(s): Vytauto Didžiojo universitetas
Appears in Collections:VDU, ASU ir LEU iki / until 2018

Files in This Item:
Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.