Use this url to cite ETD: https://hdl.handle.net/20.500.12259/123224
Options
Bičių duonelės fenolinių junginių ekstrakcija ir analizė
Field of Science
Biochemija / Biochemistry (N004)
Type of publication
type::text::thesis::master thesis
Title
Bičių duonelės fenolinių junginių ekstrakcija ir analizė
Other Title
Extraction and analysis of bee bread phenolic compounds
Author
Rutkovskaja, Irena |
Advisor
Maruška, Audrius
Extent
59 p.
Date Issued
2012-05-30
Abstract
Medus ir jo produktai, kaip bičių duonelė yra vertingi, dėl komponentų, kurie įeina į šių produktų sudėtį, pvz., fenoliniai junginiai. Fenoliniai junginiai pasižymi įvairiomis savybėmis: priešuždegiminiu, antimikrobiniu veikimu, flavonoidai pasižymi antioksidacinėmis savybėmis. Šio darbo tikslas – atlikti skirtingose vietovėse surinktos, šviežios ir džiovintos, bičių duonelės fenolinių junginių ekstrakciją ir įvertinti jų antioksidacinį aktyvumą. Buvo optimizuotos ekstrakcijos sąlygos. Paruošti bičių duonelės ekstraktai po kietafazės ekstrakcijos buvo išanalizuoti skirtingais spektrofotometriniais metodais, efektyviąja skysčių chromatografija su reakcijos detektoriumi, buvo nustatytas vitamino C kiekis ekstraktuose titrimetriniu metodu. Bendras fenolinių junginių kiekis, flavonoidų kiekis, karotinoidų kiekis bičių duonelės mėginiuose buvo nustatyti spektrofotometriniais metodais. Efektyviąja skysčių chromatografija buvo identifikuoti biologiškai aktyvūs junginiai bičių duonelės ekstraktuose. Didžiausia ekstrakcine geba (vertinant bendrą fenolinių junginių kiekį) pasižymi 75% CH3OH tirpiklis. Didžiausias fenolinių junginių kiekis nustatytas džiovintoje Krakės vietovėje rinktoje bičių duonelėje 20,51 ± 0,02 mg/g (išreiškiant galo rūgšties ekvivalentais) arba 41,07±0,15 mg/g (išreiškiant rutino ekvivalentais). Flavonoidų didžiausiais kiekis nustatytas džiovintame bičių duonelės mišinyje 11,54±0,09 mg/g (išreiškiant rutino ekvivalentais). Didžiausiu antiksidaciniu aktyvumu pasižymi džiovinta Krakės vietovėje rinkta bičių duonelėje. Nustatytas didžiausias vitamino C kiekis nustatytas Lažuose rinktoje bičių duonelėje - 0,187±0,006 mg/g. Efektyviosios skysčių chromatografijos metodu, bičių duonelėje išskirstyti ir identifikuoti šie junginiai: kvercitrinas, naringeninas, kvercetinas, apigeninas, trans-p-kumaro rūgštis, ferulo rūgštis, rutinas, luteolinas.
Honey and its products, such as bee bread are useful, for components, that are included in the composition, for example, phenolic compounds. Phenolic compounds have a variety of anti-inflammatory properties, antimicrobial activity, flavonoids have antioxidant properties. The object of this study is to make an extraction evaluate of dried and fresh bee bread harvested in different areas fenolic compounds, and evaluate their antioxidant activity. Were optimized extraction conditions. Bee bread extracts prepared after solid phase extraction and were analyzed spectrophotometrically, HPLC with the detector response, was content of vitamin C determined in the extracts. Total phenolic compounds, total flavonoids content, total carotenoids content in bee bread samples was evaluated spectrofotometrically performance liquid chromatography were used to identify iologically active compounds in bee bread exstacts. The highest extraction efficiency was 75% of CH3OH solvent. The highest amount of phenolic compounds were founding of in the dried bee bread area Krakus 20.51 ± 0.02 (GRE mg/g), 41.07 ± 0.149 (RE mg/g). Largest total amount of flavanoids in the dried bee bread sample were DŽV1 RE 11.54 ± 0.09 (mg/g). The highest antioxidant activity has dried bee bread collected in Krakus. The maximum amount of vitamin C has been found in Lažai dialed bee bread - 0.187 ± 0.006 mg/g. Main components of bee bread were separated and indentificated by high performance liquid chromatography: qeurcitrin, naringenin, quercetin, apigenin, trans-p-coumaric acid, ferulic acid, rutin, luteolin.
Language
Lietuvių / Lithuanian (lt)
Defended
Taip / Yes
Access Rights
Atviroji prieiga / Open Access