Use this url to cite ETD: https://hdl.handle.net/20.500.12259/114983
Options
Valgomosios morkos (Daucus sativus Röhl) šakniavaisių kokybės tyrimai laikymo metu
Field of Science
Agronomija / Agronomy (A001)
Type of publication
type::text::thesis::master thesis
Title
Valgomosios morkos (Daucus sativus Röhl) šakniavaisių kokybės tyrimai laikymo metu
Other Title
The Change Chemical Composition of Carrot Roots (Daucus sativus Röhl) During Postharvest Storage
Author
Advisor
Extent
41 p.
Date Issued
2014-05-27
Abstract
Darbo objektas – Valgomosios morkos (Daucus sativus Röhl) hibridinės veislės: ‘Nominator Hʼ, ‘Berlin Hʼ, ‘Romance Hʼ, ‘Nectar Hʼ, ‘Nerac Hʼ. Darbo tikslas – nustatyti ir įvertinti valgomosios morkos šakniavaisių cheminės sudėties kitimą laikymo metu. Uždaviniai: 1. Nustatyti askorbo rūgšties, karoteno ir kalio kiekį morkų šakniavaisiuose laikymo metu; 2. Nustatyti sausųjų ir tirpių sausųjų medžiagų kiekį morkų šakniavaisiuose laikymo metu; 3. Nustatyti žalių baltymų, žalių pelenų ir žalios ląstelienos kiekį morkų šakniavaisiuose laikymo metu; 4. Nustatyti nitratų kiekį morkų šakniavaisiuose laikymo metu. Darbo metodai: Valgomųjų morkų šakniavaisiai nuo 2013 m. spalio mėn. iki 2014 m. vasario mėn. buvo laikomi rūsyje. Temperatūra rūsyje laikymo metu buvo apie 0–1°C, santykinis oro drėgnumas – 95–100 %. Morkos, cheminėms analizėms, buvo atrenkamos atsitiktiniu būdu, paruošiant kiekvienos veislės mėginius. Tyrimų metu nustatyta askorbo rūgšties, karoteno, kalio, sausųjų medžiagų, tirpių sausųjų medžiagų, žalių baltymų, žalių pelenų, žalios ląstelienos ir nitratų kiekis morkų šakniavaisiuose. Darbo rezultatai. Patikimai daugiausia askorbo rūgšties ir karoteno, atitinkamai – 21,34 mg kg-1 ir 10,16 mg kg-1, sukaupė ‘Nectar Hʼ veislės šakniavaisiai po trijų laikymo mėnesių. Patikimai didžiausi kalio kiekiai nustatyti po trijų mėnesių ‘Nominator Hʼ (454,94 mg kg-1) ir ‘Nerac Hʼ (420,32 mg kg-1) morkų šakniavaisiuose. Mažiausi nitratų kiekiai buvo po penkių mėnesių ‘Romance Hʼ (92,80 mg kg-1), o didžiausi - ‘Nominator Hʼ veislės morkose, po pirmo laikymo mėnesio (1027,20 mg kg-1). Patikimai daugiausia sausųjų ir tirpių sausųjų medžiagų, atitinkamai 16,60 proc. ir 19,29 proc., sukaupė ‘Romance Hʼ veislės šakniavaisiai po penkių laikymo mėnesių. Patikimai daugiausia (45,0 proc.) žalių baltymų sukaupė ‘Berlin Hʼ veislės morkos laikymo pabaigoje. Didžiausias žalių pelenų kiekis nustatytas ‘Nominator Hʼ šakniavaisiuose – 8,61 proc. po dviejų mėnesių, o žalios ląstelienos – ‘Romance Hʼ, 84,57 proc., taip pat po dviejų mėnesių.
Object of the research: the hybrid varieties of carrot (Daucus sativus Röhl): ‘Nominator Hʼ, ‘Berlin Hʼ, ‘Romance Hʼ, ‘Nectar Hʼ, ‘Nerac Hʼ. Research aim: nustatyti ir įvertinti valgomosios morkos šakniavaisių cheminės sudėties kitimą laikymo metu. Objectives: 1. Nustatyti askorbo rūgšties, karoteno ir kalio kiekį morkų šakniavaisiuose laikymo metu; 2. Nustatyti sausųjų ir tirpių sausųjų medžiagų kiekį morkų šakniavaisiuose laikymo metu; 3. Nustatyti žalių baltymų, žalių pelenų ir žalios ląstelienos kiekį morkų šakniavaisiuose laikymo metu; 4. Nustatyti nitratų kiekį morkų šakniavaisiuose laikymo metu. Research methods: the carrot roots were stored in the basement from October, 2013 to February, 2014. The temperature in the basement storage was about 0–1 °C, relative air humidity – 95–100%. The carrots for the chemical analysis were selected randomly preparing samples of each variety. The ascorbic acid, carotene, potassium, dry matter, soluble solids, crude protein, crude ash, crude fiber and nitrate content of carrot roots were found during the investigation. Research results: the maximum amount of ascorbic acid and carotene – by 21,34 mg kg-1 and 10,16 mg kg-1 – accumulated in ‘Nectar H’ variety of carrot root crops after three months of storage. The highest amounts of potassium were found in ‘Nominator H’ (454,94 mg kg-1) and ‘Nerac H’ (420,32 mg kg-1) carrot roots after three months of storage. The lowest nitrate concentrations have been found after the fifth month in ‘Romance H’ carrot variety (92,80 mg kg-1), and the highest – in ‘Nominator H’ variety of carrot roots (1027,20 mg kg-1) after the first month of storage. Mostly dry and soluble solids – 16,60 percent and 19,29 percent accumulated in ‘Romance H’ carrot root varieties after five months of storage. Most of crude protein (45,0 percent) accumulated in ‘Berlin H’ varieties of carrot roots after five months of storage. The largest amount of crude ash – (8,61 percent) was found in ‘Nominator H’ after two months, crude fiber - (84,57 percent) in ‘Romance H’ carrot root varieties after two months.
Language
Lietuvių / Lithuanian (lt)
Defended
Taip / Yes
Access Rights
Atviroji prieiga / Open Access