Use this url to cite publication: https://hdl.handle.net/20.500.12259/111388
Options
Dygliuotųjų šaltalankių uogų konvekcinio džiovinimo technologijos tyrimas
Type of publication
Straipsnis mokslo populiarinimo leidinyje / Article in popular science edition (S6)
Title
Dygliuotųjų šaltalankių uogų konvekcinio džiovinimo technologijos tyrimas
Other Title
Research of prickly sea buckthorn berries conveying drying technologies
Is part of
Agroinžinerija ir energetika : VDU Žemės ūkio inžinerijos fakulteto mokslo populiarinimo žurnalas. , 2019, Nr. 24
Journal Issue Title
Date Issued
Date Issued | Issue | Start Page | End Page |
---|---|---|---|
2019 | 24 | 154 | 158 |
Extent
p. 154-158
Field of Science
Abstract
Prickly sea buckthorn berries are rich in vitamin E, carotene, ascorbic acid, vitamin B1, B2, B6, sugar, acids, tanning substances, fat and other biologically active substances. However, the thick husk complicates the drying process of the berries, various methods can be used to accelerate the process of the drying. One of the accelerating processes is thermal. So in the article studied prickly sea buckthorn for the drying process effected by thermal processing. Drying processes studied both ways, with fresh and frozen berries. At the beginning berries was effected by thermal processing, and then dried on an active ventilation bench. As a result, effecting by thermal pro-cessing prickly sea buckthorn berries is very effective way to shorten the drying process, especially fresh berries: fresh berries drying process decreased 6,07 times, frozen berries – 2,22 times.
Dygliuotųjų šaltalankių uogose gausu vitamino E, karotino, askorbino rūgšties, vitamino B1, B2, B6, cukraus, rūgščių, rauginių medžiagų, riebalų bei kitų biologiškai aktyvių medžiagų. Tačiau stora luobelė apsunkina uogų džiūvimo procesą, kuriam paspartinti gali būti naudojami įvairūs ap-dorojimo metodai. Vienas iš jų yra terminis. Taigi straipsnyje tiriamas uogų terminio apdorojimo poveikis dygliuotųjų šaltalankių džiūvimo procesui. Džiūvimo procesai tirti tiek šviežių, tiek šaldy-tų uogų. Pradžioje jos buvo apdorojamos termiškai, o po to džiovinamos aktyviosios ventiliacijos stende. Nustatyta, kad dygliuotojų šaltalankių uogų terminis apdorojimas yra efektyvi priemonė džiūvimo procesui sutrumpinti, ypač šviežių uogų: šviežių uogų džiūvimo trukmė sumažėjo 6,07 karto, o šaldytų uogų – 2,22 karto.
Type of document
type::text::journal::journal article
Language
Lietuvių / Lithuanian (lt)
Coverage Spatial
Lietuva / Lithuania (LT)