Use this url to cite ETD: https://hdl.handle.net/20.500.12259/105739
Options
Skirtingų veislių šaltalankių uogų produktų kokybė
Type of publication
type::text::thesis::master thesis
Title
Skirtingų veislių šaltalankių uogų produktų kokybė
Other Title
The quality of different varieties of sea buckthorn berries products
Author
Advisor
Extent
44 p.
Date Issued
10 June 2020
Field of Science
Abstract
Atliktais tyrimais nustatyta, kad esminiai didžiausiu tirpių sausųjų medžiagų kiekiu išsiskyrė šviežios `Avgustinka` veislės šaltalankių sultys, spaustos greitaeige sulčiaspaude. Laikymo metu esminiai mažėjo tirpių sausųjų medžiagų kiekiai bei didėjo rūgštingumas (pH) po 4 mėn. laikymo. Didžiausiu pH išsiskyrė `Mary C3` veislės abejais spaudimo būdais spaustos sultys. Esminiai didžiausias fenolinių junginių kiekis buvo `Botaničeskaja` veislės šviežiose šaltalankių sultyse, spaustose greitaeigiu būdu, o mažiausias – tos pačios veislės greitaeigiu būdu gautose sultyse po 4 mėn. laikymo. Vertinant bendrą karotenoidų kiekį, esminiai didžiausi jų kiekiai nustatyti `Mary C3` veislės šaltalankių sultyse, spaustose lėtaeige sulčiaspaude. Atliktais tyrimais nustatyta, kad raudonos (a*) ir geltonos (b*) spalvos didžiausias intensyvumas buvo `Mary C3` veislės šaltalankių sultyse, o sulčių spaudimo būdas reikšmingos įtakos neturėjo. Greitaeige sulčiaspaude gautose šaltalankių išspaudose buvo esminiai didžiausi riebalų kiekiai ypač `Mary C3` veislės. Esminiai didžiausi bendri karotenoidų, β-karoteno bei likopeno kiekiai buvo nustatyti `Mary C3` veislės šaltalankių uogų išspaudose gautose tiek lėtaeige tiek greitaeige sulčiaspaude.
Studies have shown that fresh sea buckthorn juice of the `Avgustinka` variety, pressed in a high-speed juicer, excreted the highest amount of soluble dry matter. During storage, there was a significant decrease in soluble solids and an increase in acidity (pH) after 4 months of storage. Juice of the `Mary C3` variety pressed by both pressing methods was distinguished at the highest pH. The highest content of phenolic compounds was found in fresh sea buckthorn juice of the variety `Botaničeskaja`, which was pressed in a high-speed manner, and the lowest - in the juice obtained in a high-speed manner of the same variety after 4 months of storage. For the assessment of total carotenoids, the substantial maximum levels were found in sea buckthorn juice of the variety `Mary C3`, pressed in a slow-speed juicer. Studies showed that the highest intensities of red (a *) and yellow (b *) colour were in the sea buckthorn juice of the variety `Mary C3`, and the method of pressing the juice had no significant effect. Sea buckthorn cake obtained in a high-speed juicer had essentially the highest fat contents, especially of the `Mary C3` variety. Significant maximum total amounts of carotenoids, β-carotene and lycopene were found in `Mary C3` sea buckthorn berry cake obtained in both slow and fast juicers.
Language
Lietuvių / Lithuanian (lt)