Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/105739
Type of publication: master thesis
Field of Science: Agronomija / Agronomy (A001)
Author(s): Makūnaitė, Laura
Supervisor: Černiauskienė, Judita
Title: Skirtingų veislių šaltalankių uogų produktų kokybė
Other Title: The quality of different varieties of sea buckthorn berries products
Extent: 44 p.
Date: 10-Jun-2020
Keywords: Kokybė;Quality;Išspaudos;Cake;Sultys;Juice;Šaltalankių uogos;Sea buckthorn berries
Abstract: Atliktais tyrimais nustatyta, kad esminiai didžiausiu tirpių sausųjų medžiagų kiekiu išsiskyrė šviežios `Avgustinka` veislės šaltalankių sultys, spaustos greitaeige sulčiaspaude. Laikymo metu esminiai mažėjo tirpių sausųjų medžiagų kiekiai bei didėjo rūgštingumas (pH) po 4 mėn. laikymo. Didžiausiu pH išsiskyrė `Mary C3` veislės abejais spaudimo būdais spaustos sultys. Esminiai didžiausias fenolinių junginių kiekis buvo `Botaničeskaja` veislės šviežiose šaltalankių sultyse, spaustose greitaeigiu būdu, o mažiausias – tos pačios veislės greitaeigiu būdu gautose sultyse po 4 mėn. laikymo. Vertinant bendrą karotenoidų kiekį, esminiai didžiausi jų kiekiai nustatyti `Mary C3` veislės šaltalankių sultyse, spaustose lėtaeige sulčiaspaude. Atliktais tyrimais nustatyta, kad raudonos (a*) ir geltonos (b*) spalvos didžiausias intensyvumas buvo `Mary C3` veislės šaltalankių sultyse, o sulčių spaudimo būdas reikšmingos įtakos neturėjo. Greitaeige sulčiaspaude gautose šaltalankių išspaudose buvo esminiai didžiausi riebalų kiekiai ypač `Mary C3` veislės. Esminiai didžiausi bendri karotenoidų, β-karoteno bei likopeno kiekiai buvo nustatyti `Mary C3` veislės šaltalankių uogų išspaudose gautose tiek lėtaeige tiek greitaeige sulčiaspaude.
Studies have shown that fresh sea buckthorn juice of the `Avgustinka` variety, pressed in a high-speed juicer, excreted the highest amount of soluble dry matter. During storage, there was a significant decrease in soluble solids and an increase in acidity (pH) after 4 months of storage. Juice of the `Mary C3` variety pressed by both pressing methods was distinguished at the highest pH. The highest content of phenolic compounds was found in fresh sea buckthorn juice of the variety `Botaničeskaja`, which was pressed in a high-speed manner, and the lowest - in the juice obtained in a high-speed manner of the same variety after 4 months of storage. For the assessment of total carotenoids, the substantial maximum levels were found in sea buckthorn juice of the variety `Mary C3`, pressed in a slow-speed juicer. Studies showed that the highest intensities of red (a *) and yellow (b *) colour were in the sea buckthorn juice of the variety `Mary C3`, and the method of pressing the juice had no significant effect. Sea buckthorn cake obtained in a high-speed juicer had essentially the highest fat contents, especially of the `Mary C3` variety. Significant maximum total amounts of carotenoids, β-carotene and lycopene were found in `Mary C3` sea buckthorn berry cake obtained in both slow and fast juicers.
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/105739
Appears in Collections:2020 m. (ŽŪA AF mag.)

Files in This Item:
Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

Page view(s)

107
checked on Jun 6, 2021

Download(s)

126
checked on Jun 6, 2021

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons