Kompozicinių chitosano-gliukanų valgomųjų bioplėvelių gamyba


ES.jpg picture
Title
Kompozicinių chitosano-gliukanų valgomųjų bioplėvelių gamyba
Code
Nr. 09.3.3-LMT-K-712-03-0283
Coordinator / VDU Representative
Start Date
2018-07-02
Expected Completion
2018-12-21
Status
Baigtas
Scope
Institucinis
Pastaruosius kelerius metus išaugo susidomėjimas valgomųjų plėvelių bei dangų, pagamintų įvairių angliavandenių pagrindu, gamyba. Šios dangos ir plėvelės pasižymi įvairiomis funkcijomis: slopina drėgmės, deguonies, anglies dioksido, aromatų, lipidų ir kitų medžiagų migraciją bei patekimą į maisto produktus, geba prailginti maisto produktų galiojimo laiką ir pagerinti jų kokybę bei mechanines savybes. Grybai jau yra seniai naudojami kulinarijoje ir medicinoje. Jie yra žinomi kaip vitaminų ir mineralinių medžiagų šaltinis. Grybuose gausu gliukanų molekulių, kurios užtikrina gerą imuninės sistemos veiklą. Gliukanai yra polisacharidai, sudaryti iš D–gliukozės monomerų, sujungtų glikozidiniais ryšiais. Gliukanai aptinkami augalų, bakterijų, grybų ir pirmuonių ląstelių sienelėse. Dažniausiai sutinkamas gliukanų tipas yra β–gliukanai – tai heterogeninė natūralių polisacharidų grupė, daugiausiai tiriama dėl jų teigiamo imuninio poveikio. Tyrimai parodė, kad β–gliukanai turi antidiabetinį, antioksidantinį, hepatoprotekcinį, priešnavikinį, cholesterolio kiekį ir kūno svorį mažinantį poveikius. Tyrimo objektas - menkaverčiai netoksiniai kosmopolitiniai grybai buvo pasirinkti dėl šių priežasčių: plataus prieinamumo, žemos ekonominės ir mitybinės verčių bei neištirtų savybių. Šio tyrimo metu bus pagamintos kompozicinės valgomosios plėvelės iš chitosano ir gliukanų bei įvertintos šių plėvelių fizikocheminės savybės. Chitosanas yra natūralus linijinis polisacharidas, gaunamas iš kiaukutinių – krabų, krevečių ir kitų vėžiagyvių šarvuose esančio biopolimero chitino, pašalinus acetilo grupę. Tai yra antras gausiausiai randamas natūralus polisacharidas po celiuliozės. Dėl tokių savybių kaip netoksiškumas, biologinis skaidumas, biologinis suderinamumas ir antimikrobinis aktyvumas, chitosano panaudojimas maisto produktų konservavime yra ypač perspektyvus. Projekto tikslas yra ištirti chitosano-gliukanų kompozicines valgomąsias plėveles ir įvertinti jų fizikochemines savybes.
N - Gamtos mokslai / Natural Sciences
Loading... 22 0 1000 0 false