Tarp MITA renginyje pristatytų inovacijų – VDU absolvento atradimas

460

Jau antrus metus Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA)  vykdomoje kampanijoje „Mokslas –verslui“ žiniasklaidai ir visuomenei buvo pristatyti svarbiausi mokslo ir verslo bendradarbiavimo rezultatai  bei aptarti ateinančių metų planai. Renginyje buvo galima susipažinti su 37 lietuviškomis inovacijomis, tarp jų – ir VDU GMF absolvento E. Treskovskio sukurta naujove, sauso jogurto kąsneliais.

Jogurto kąsneliai gaunami naudojant natūralių ir unikalų džiovinimo būdą, kuris iš jogurto sublimacijos būdu išgarina vandenį. Jis vadinamas liofilizacija. Tai – vienas pažangiausių šiuo metu egzistuojančių džiovinimo būdų, kuris iki šiol Lietuvoje dažniausiai buvo taikomas uogų ir vaisių konservavimui. Skaičiuojama, kad tinkamai laikant liofilizuoti produktai išsaugo maistines savybes net iki kelerių metų. Džiovinant jogurtą gaunamas rezultatas yra gerųjų savybių koncentratas: vieninteliame sauso jogurto kąsnelyje yra išsaugoma kelis kartus daugiau maistinių medžiagų negu skysto pavidalo jogurto šaukšte. Taip džiovintas jogurtas išlaiko savo skonį ir spalvą.

Renginio metu VDU mokslo ir paslaugų vadybininkė Dalytė Mardosaitė-Busaitienė pristatė VDU startuolio inovaciją – sausą medų.

VDU mokslo ir paslaugų vadybininkė tikisi, kad sauso medaus inovacija paskatins maisto pramonės įmones plačiau naudoti medų gaminiuose. Sausas medus galioja dvigubai ilgiau, jis yra paprastai ir lengvai dozuojamas bei valomas, o svarbiausia – išsaugomos visos gerosios natūralios medaus savybės. Tuo galėjo įsitikinti ir renginio svečiai, degustuodami sauso medaus ir liofilizuotų aviečių pieno kokteilius.

 

MITA 2018 m. prognozės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.