Parodoje „Innovation Drift 2017“ pristatyta VDU startuolio inovacija

858

Spalio 12-13 d. Vilniuje vykusioje tarptautinėje parodoje „Innovation Drift 2017“ buvo pristatyta VDU startuolio inovacija – sausas medus. Inovaciją įgyvendino MB „Probiomas“ – lietuviško kapitalo įmonė, veikianti biotechnologijų srityje, kurią įkūrė VDU Gamtos mokslų fakulteto magistrantas Erikas Treskovskis.

Ši įmonė buvo įkurta dar 2014 metais, dalyvaujant projekte „Inovatyvaus verslo kūrimo skatinimas“. Geriausiomis išrinktų idėjų autoriams buvo skirtas finansavimas savo įmonėms įregistruoti ir nemokamos konsultacijos. MB „Probiomas“ konsultavo VDU mokslininkai prof. Algimantas Paulauskas, doc. Saulius Mickevičius ir doc. Judita Žukauskienė.

MB „Probiomas“ savo technologines inovacijas įgyvendino VDU Gamtos mokslų fakulteto laboratorijoje. Bendradarbiaujant su universitetu, buvo išvystyta startuolio idėja.

„Probiomo“ vadovo teigimu, maisto pramonėje medaus laikymas yra problematiškas – jis klampus, sunkus, užkemša gamybos įrenginius. Tuo tarpu išdžiovinus medų, jis tampa panašus į cukraus pudrą, virsta milteliais, kurie yra žymiai patogesni, lengvesni, juos galima tiesiog ištirpinti. Ir, žinoma, medus nepraranda jokių savo antibakterinių ir kitų sveikatai naudingų savybių. „Innovation Drift 2017“ parodoje buvo galima paragauti sauso medaus (lot. mellis) ir įvertinti jo skonines savybes.

Atradimai buvo sukurti pasitelkus vienus moderniausių ir brangiausių biotechnologijos metodų, kurie iki šiol Lietuvoje nebuvo plačiai pritaikyti: liofilizaciją ir purkštuvinį džiovinimą. Tai – unikalūs džiovinimo būdai, leidžiantys išsaugoti visas natūralaus maisto gerąsias savybes. Naudojant šį džiovinimo būdą, produktas atomizuojamas iki mikrodalelių ir iš jo išgarinama drėgmė. Purkštuvinis džiovinimas, kurį taiko „Probiomas“, yra beveik tobulas metodas – dėl unikalios technologijos, priešingai nei džiovinant įprastai, medus išlaiko vertingąsias savybes ir tampa dar patogesniu naudojimui maisto produktų ir kitų gaminių, kurių sudėtyje yra medaus, gamyboje.

Parodoje „Innovation Drift 2017“ buvo pristatyti VDU Gamtos mokslų fakultete vykdomi tyrimai. Renginio metu VDU mokslo ir įmonių atstovai ieškojo galimybių efektyviau suvienyti mokslininkų įžvalgas ir verslo poreikius kuriant inovatyvius sprendimus.

Kiti įmonės atradimai – gėrimai su probiotikais. Panaudojus mikrokapsuliavimo technologijas, gerosios bakterijos gali ilgiau išlaikyti poveikį ir jį sustiprinti – šis procesas reikalingas tam, kad gėrimas turėtų ilgesnį galiojimo laiką, kadangi skystyje bakterijos negali būti ilgai.

Daugiau apie MB „Probiomas“

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.